Chris Cooper: van verlegen tot hoofdrolspeler

mijn vader, Charles, was een internist met een specialiteit in artritis. Hij deed huisbezoeken. Als gevolg daarvan zagen we hem zelden thuis.

in het weekend als mijn vader werkte, begeleidde ik mijn moeder naar de film. De film die ik zag toen ik 5 dat maakte me verliefd op acteren was “East Of Eden.”Het was een geweldige vader-zoon conflictfilm.

advertentie

ik ben opgegroeid in verschillende huizen. Toen ik klein was, woonden we in een kleine Tudor. De enige airco van het huis was in de slaapkamer van mijn ouders. Op warme zomerdagen zat ik uren te luisteren naar stapels Broadway-albums van mijn moeder. De muziek en verhalen draaide om op mijn emoties en verbeelding.

ik was 9 toen we verhuisden naar een groots uitziende, drie verdiepingen tellende Zuidelijke koloniale. Moeder kocht het voor een koopje. Ze wilde groeien in de Kansas City society. De buitenkant was baksteen met witte zuilen. Aan de voorkant hadden we een ronde stenen fontein uit Frankrijk. Maar de binnenkant had werk nodig. Pap heeft dat geregeld.

Chris Cooper vertrok op driejarige leeftijd met zijn broer Chuck in Kansas City, Mo.

Chris Cooper vertrok op driejarige leeftijd met zijn broer Chuck in Kansas City, Mo.

foto: Chris Cooper

soms, als mijn vader op huisbezoek ging, gingen mijn moeder, mijn broer, Chuck, en ik mee. We wachten in de auto. Om de tijd te doden, moeder leidde ons in lied. Ze had een prachtige stem. Door ons drieën voelde ze zich zo goed.Op een gegeven moment begon Mam ons bij patiënten thuis te brengen, zodat we konden zingen en ze opvrolijken. Ik zou breken in “Swing Low, Sweet Chariot” En ” (Ik heb sporen die) Jingle Jangle Jingle.”

toen Papa geen arts was, hoedde hij vee. Mijn ouders hadden twee vierkante mijl stukken land in de buurt van Leavenworth, Kan. ongeveer een uur rijden van huis. We hadden meer dan 350 stuks geregistreerde Hereford vee. Om sentimentele redenen waren er een paar langhoorns. Mijn ouders kwamen uit Texas. Ik bracht mijn zomers daar door met het helpen van mijn vader touw, tattoo, spenen, voeden en vee naar de markt brengen. Als een koe in nood was, zouden we haar kalveren helpen leveren. Chuck en ik hadden ruzie, maar ik hou nog steeds zielsveel van hem. Hij deed zijn deel van het duwen me rond, maar toen hij was met zijn vrienden, Hij liet me mee.Door de middelbare school gingen mijn vrienden in kleine criminaliteit terecht. Ik wilde daar geen deel van uitmaken, dus ontwikkelde ik interesse in theater. Ik zou naar Kansas City gaan, Kan. naar kleine theaters. Daar zei ik dat ik alles kon doen wat ze nodig hadden. Ze zetten me aan het werk om alles te doen behalve acteren, inclusief timmerwerk, verlichting en bouwsets.

aan de Universiteit van Missouri heb ik veel set-design lessen gevolgd. Verlegenheid had me altijd tegengehouden. Op de universiteit was ik zo geïrriteerd door mijn verlegenheid dat ik in mijn tweede jaar besloot uit te breken. Tegen die tijd had ik het gevoel dat ik iets te zeggen had.

advertentie

het eerste stuk waarvoor ik auditie deed was Arthur Miller ‘ s ” a View From the Bridge.”Ik speelde Marco, uit Italië. Ik vond het geweldig om een personage te ontwikkelen.In 1976 verhuisde ik met vrienden naar New York. Daar ontmoette ik mijn vrouw, actrice en auteur Marianne Leone. Vervolgens trad ik op in Louisville en Seattle repertoire bedrijven. In 1986 stelde Marianne me voor aan John Sayles die aan het casten was voor Matewan.”Ik kreeg de hoofdrol. Niet slecht voor mijn eerste film.Jarenlang dacht mijn vader dat acteren het domste was. Hij zei: “Wil je drama? Ik breng je naar het ziekenhuis.”Ik denk dat hij me dichter bij huis wilde. Toen hij me zag in de” Lonesome Dove “miniserie in 1989, zei hij tegen patiënten:” dat is mijn zoon op TV.”

vandaag wonen Marianne en ik in Kingston, Mass. in de buurt van Plymouth. Het is een split-level en een net zo lelijk huis als je je kunt voorstellen, maar we zijn hier comfortabel.Onze zoon, Jesse, werd te vroeg geboren in 1987 en ontwikkelde een hersenverlamming. Hij communiceerde via de computer en werd uiteindelijk gemainstreamed in de lokale middelbare school. Hij werd een eervolle student. In 2005 stierf hij plotseling.

we houden van ons huis. Er is een prachtige getijdenrivier grenzend aan het pand, en Marianne heeft goede vrienden in de buurt. Vooral, Jesse ‘ s ziel vult de ruimte. We voelen nog steeds zijn aanwezigheid.

CHRIS ‘ s CRAFT
Chris Cooper kreeg in 2003 een Oscar in Los Angeles.

Chris Cooper kreeg in 2003 een Oscar in Los Angeles.

foto: KEVORK DJANSEZIAN / Associated Press

bijnaam: Pree. Toen mijn moeder riep Dat Ik moest komen, reisde Chris niet ver.

Top ranching vaardigheid: het besturen van runderen en het scheiden van koe en kalf bij het spenen.

favoriete Broadway soundtrack: “Oklahoma!”(1943)

Truc voor het onthouden van een script: ik heb het 50 keer gelezen. Vervolgens lees ik scènes zonder emotie op audiobestanden. Dan speel ik ze terug en voeg ik emotie en persoonlijkheid toe.Oscar-speech moment: Ik was te emotioneel om Jesse ‘ s naam te noemen, dus ik keek even naar de hemel. Dat was mijn “hallo” tegen hem. Ik wist dat hij thuis keek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.